Prosecco
NOVĚ NA ESHOPU PRODÁVÁME I KEGY SE STÁČENÝM FRIZZANTE: ZDE
Prosecco
Nejpopulárnější italské bublinky! Na pohled slámově žlutá barva, ve vůni jemné ovocné tóny. Prosecco je bílé šumivé víno z odrůdy Glera – minimálně zastoupena v 85 % (dříve nazývaná Prosecco), která se pěstuje ve dvou severoitalských regionech – Veneto a Friuli Venezia-Giulia. Prosecco je velmi svěží a lehké víno, které se vyznačuje ovocnými tóny jablek, hrušek či exotičtějšími chutěmi broskví nebo ananasu. Bublinky v Proseccu vznikají sekundární fermentací tzv. Charmat - metodou. Prosecco rozlišujeme podle přítomnosti zbytkového cukru, podle obsahu CO2 v láhvi či podle oblasti, ve které se prosecco produkuje.
Výroba prosecca
Ruční
sběr hroznů
Odstopkování
a mletí hroznů
Extrakce látek
z moštu
Lisování
Primární fermentace
(kvašení)
Filtrace
Tiché bílé víno
Sekundární fermentace (kvašení) v uzavřeném tanku
Podchlazení
vína
Filtrace
Dozážní
likér
Lahvování
a korkování
Dělení
Podle zbytkového cukru:
Brut Natur – 0 g/ l zbytkového cukru
Extra Brut – 0 - 5 g/l zbytkového cukru
Brut – 0 - 12 g/l zbytkového cukru
Extra dry – 12 - 17 g/l zbytkového cukru
Dry – 17 - 32 g/l zbytkového cukru
Podle přítomnosti C02:
Tranquillo – tiché víno bez bublinek
Frizzante – jemná a kratší perlinka (1,5 – 2,5 baru)
Spumante – výrazná a dlouhotrvající perlinka (3,5 – 5 baru)
Podle oblasti
Prosecco se klasifikuje podle oblasti svého původu na DOC a DOCG. Apelace DOC (Denominazione di Origine Controllata) je druhý 2. nejvyšší stupeň hodnocení italských vín, jehož vína musí splňovat danou lokalitu, která je uznána pro danou odrůdu, dobu zrání apod. Apelace DOCG (Denominazione di Origina Controllata e Garantita) je vůbec ta nejvyšší a nejpřísnější. Vína s tímto označením musí splňovat další kritéria (přesné odrůdové složení vína, delší vyzrávání apod.), která zaručují kvalitu daného vína. Prosecco se dále klasifikuje podle regionu ve kterém se pěstuje. Mezi nejznámější DOCG Prosecca patří z oblasti Asolo a Conegliano Valdobbiadene. Prosecco nejvyšší kvality pak pochází z oblasti Cartizze.
STÁČENÉ PROSECCO
FRIZZANTE GLERA
V našem sortimentu naleznete i tzv. „stáčené Prosecco“. Tento název je používán laickou veřejností, nicméně je naší povinností Vás informovat, že název Prosecco se ve spojitosti s Kegem nedá použít. To nám alespoň říká EU. Jedná se však o nádherně svěží, perlivé víno, které obsahuje odrůdy jako Prosecco (Glera a Garganega). V naší nabídce máme 20L plastový Key Keg a Polykeg, který se dá napojit na klasický výčep. Narážecí hlavu (bajonet či DSI Key keg) + stáčecí zařízení jsme Vám taktéž schopni zajistit. Díky plastovému provedení odpadá náročná logistika vracení kegů. Naši „Frizzante Gleru“ si oblíbilo spousta restaurací, svatebních agentur i cateringových společností.