CHARMATNÍ PROSECCO Nejoblíbenějším vínem Benátska je perlivé Prosecco, které představuje doslova magnet pro turisty. Světová poptávka po tomto skvěle pitelném moku je tak obrovská, že v roce 2008 bylo území rozšířeno o dalších 9 provincií. Aby výrobci ochránili své vzácné víno před napodobováním, změnili jméno původní odrůdy na „Glera“ a její původní název „Prosecco“ zaregistrovali jako geografický pojem. Drtivá většina z nás si určitě dala na horách Aperol Spritz nebo jak...
Blog
Každý z nás určitě minimálně jednou za život ochutnal perlivé víno, nebo šumivé? Jak to tedy je? Tak si v tom pojďme udělat jasno, ať nejste překvapení, když si objednáte šampáňo a nepřinesou vám Bohemku. Nejtradičnější a nejstarší metoda, jak vyrobit šumivé víno, je metoda champenoise, neboli tradiční metoda druhotné fermentace v lahvi. Historie nás dostává až na přelom 17.-18. století do Francie a oblasti Champagne, kde žil Benediktýnský mnich Pierre Pérignon. Ten byl sklepmist...
Zatímco na vinici velí příroda, ve vinném sklepě přebírá žezlo člověk. Vinař musí učinit celou řadu rozhodnutí na základě zpracovávané odrůdy, kvality hroznů a stylu výsledného vína, kterého chce dosáhnout. První důležité rozhodnutí musí vinař udělat správným načasováním sklizně. Poslední týdny před vinobraním sleduje u hroznů obsah cukru, kyselin a jejich celkový vzhled a chuť. Samozřejmě zde hraje obrovskou roli počasí, které ovlivňuje mnoho dalších faktorů. Následné zpracování hroznů má mno...
Jak už věděli ve starověkém Římě, tak počasí s vinnou révou jde ruku v ruce stejně jako například víno s křesťanstvím. Jedno by bez druhého nevzniklo. Na vinnou révu a její schopnosti produkovat kvalitní plody působí celá řada podnebných a klimatických faktorů, včetně množství slunečního svitu a srážek, teploty, vlhkosti a povětrnostních podmínek. Zásadnější význam má nicméně teplota, a to hlavně v chladnějších klimatických podmínkách, neboť révě se nejlépe daří v určit...
JAK TO VŠECHNO ZAČALO ? Víno spatřilo světlo světa dávno před prvními historickými písemnými záznamy, současně se zrodem prvních východních kultur. Svědčí o tom nezměrné množství důkazů – tabulek papyrových svitků a stěn egyptských hrobek. Lidé byli již tehdy vyobrazováni s číší vína v ruce. Je sice pravdou, že již v pravěku tehdejší lidé konzumovali vinnou révu, ale cíleně se vinná réva začala pěstovat a kvasit ve velkých hliněných nádobách (známých jako Kvevri...
Barbaresco je výborným příkladem vína z odrůdy Nebbiolo, ale Barolo je úplně nejlepší. Je to víno králů a král vín. Podoblast zasvěcená této odrůdě začíná přibližně 3km jihozápadně od Barbaresca. Je vystavena celé řadě stejných vlivů jako zóna Barbaresco a má i mnoho totožných rysů. Díky rozšíření viniční plochy o více než 40% od 90.let minulého století dnes zdejší vinohrady zabírají plochu téměř 1900ha a tvoří ji 11 vinařských obcí v poměrně hustě osídlené pahorkatině Langhe...
Odrůda Nebbiolo dosahuje svého nejlepšího projevu na pahorkatině Langhe na pravém břehu řeky Tanaro severovýchodně od Alby v zóně Barbaresco a jihozápadně od v okolí vesnice Barolo. Jelikož je Nebbiolo velmi pozdě zrající odrůdou, ta největší vína pocházejí ze svahů s jižní orientací v nepříliš vysoké nadmořské výšce (150 až 350m n.m.). Až do 80. let minulého století se vinaři zásadně drželi pozdního sběru, dlouhé macerace a nekonečného zrání v obrovský...
Určitě si řada z vás nasbírala a naloupala, nebo alespoň koupila vlašské ořechy. A pokud ne, tak tento podzimní rychlý recept s domácím pestem vás donutí si pár ořechů obstarat. Je to jeden z receptů, který nikdy nezklame, udělá dojem a je rychlý a snadný. Nezapomeňte se jen přesvědčit, že jsou těstoviny uvařené opravdu „al dente“ (na skus) a když je smícháte s omáčkou, okamžitě podávejte, jinak budou zakrátko vlhké a lepkavé. TĚSTOVINY S PESTEM Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ A KAPARŮ - Tagliolini ...
Když se řekne severozápadní Itálie, každý milovník vína si představí oblast Piemonte. Jídlo s vínem je v Piemontu propojeno stejně nerozlučně, jako ve francouzském Burgundsku. Obojí se vyznačuje výrazným charakterem, bohatostí, individualitou, vyzrálostí a jakýmisi podzimními rysy. Důležité role v každém případě hrají bílé lanýže a odrůda Nebbiolo. Piemonte znamená „na úpatí hor“, tedy v tomto případě Alp, které tento hornatý kraj obepínají téměř ze všech stran. Vytvářejí nepřer...
Recept na špagety Carbonara - originální a schválený Římany! Než začneme, pravidlo číslo jedna je jednoduché - skutečné špagety carbonara jsou vyrobeny z vajec, ne smetany. Kombinace čerstvých vajec s křupavým guanciale (slaniny), slaného sýru pecorino (případně parmesanu) a pepře tvoří perfektní klasický římský těstovinový pokrm Carbonara. V tomto receptu jsme otestovali tradiční verzi s několika obyvateli z Říma, kterým se recept líbil, postup schválili a uznali za autentický! Vyzkoušejte tu...