Blog

CHIANTI CLASSICO

CHIANTI CLASSICO   Pahorkatina mezi Florencií a Sienou se přibližuje představě římských básníků o vznešeném životě na venkově jako žádný jiný kraj na zemi! Vítejte v území Gallo Nero neboli Černého kohouta ! Proč zrovna Gallo Nero? O tom a dalším se dočtete v tomto článku.   Propojení krajiny, architektury a zemědělství má v této oblasti prastarou a hlubokou tradici. Vily, již zmiňované cypřiše, olivovníky, révové keře, skály a lesy vytvářejí přírodní obrazy jako ze...

ÚVOD DO TOSKÁNSKA

ÚVOD DO TOSKÁNSKA   Toskánsko je region ve střední Itálii proslulý slavnými historickými městy, nádhernou zvlněnou krajinou, idylickými cypřišovými alejemi i skvělým vínem a gastronomií. Toskánsko je láska na první a zdaleka ne poslední pohled a je to jeden z nejrozmanitějších regionů v Itálii, kde si přijde na své opravdu každý.   Pokud jste nikdy v Toskánsku nebyli a přemýšlíte nad tím, tak už teď je pozdě, protože jste tam už dávno měli být. Je to celoroční destin...

ZÓNA VALPOLICELLA

ZÓNA VALPOLICELLA  Kopcovitá krajina obklopující Veronu se rozprostírá směrem na západ až k jezeru Lago di Garda. Charakterizují jí úrodné sopečné půdy, které podporují bujný růst a dotvářejí opojná, koncentrovaná vína, přímé potomky řeckých vín, se kterými rádi obchodovali Benátčané. Valpolicella je nejznámější oblast červených vín ve vinařské oblasti Veneto na severovýchodu Itálie. Snadno pitelná přitažlivost běžně dostupného vína Valpolicella je spojena s prestiží silného a intenzivníh...

ALTO ADIGE

Alto Adige neboli Horní Adiže zabírá jižní cíp rakouského Tyrolska. Představuje nejsevernější a také jednu z nejdynamičtějších vinařských oblastí Itálie. Seriózní aspirace na kvalitu jsou uspokojovány čím dál více. Ačkoliv se v tomto tavícím kotlíku kulturních a vinařských proudů mluví spíše německy než italsky, setkáte se zde spíše s odrůdami francouzskými než německými ( i když je dohánějí ). Vinice dávají jadrná, ovocitá a odrůdová bílá vína, na nichž stojí novodobé renomé jihotyrolského vin...

Charmatní prosecco

CHARMATNÍ PROSECCO    Nejoblíbenějším vínem Benátska je perlivé Prosecco, které představuje doslova magnet pro turisty. Světová poptávka po tomto skvěle pitelném moku je tak obrovská, že v roce 2008 bylo území rozšířeno o dalších 9 provincií. Aby výrobci ochránili své vzácné víno před napodobováním, změnili jméno původní odrůdy na „Glera“ a její původní název „Prosecco“ zaregistrovali jako geografický pojem. Drtivá většina z nás si určitě dala na horách Aperol Spritz nebo jakýkoliv j...

Kdo šumí, ten umí

Každý z nás určitě minimálně jednou za život ochutnal perlivé víno, nebo šumivé? Jak to tedy je? Tak si v tom pojďme udělat jasno, ať nejste překvapení, když si objednáte šampáňo a nepřinesou vám Bohemku. Nejtradičnější a nejstarší metoda, jak vyrobit šumivé víno, je metoda champenoise, neboli tradiční metoda druhotné fermentace v lahvi. Historie nás dostává až na přelom 17.-18. století do Francie a oblasti Champagne, kde žil Benediktýnský mnich Pierre Pérignon. Ten byl sklepmist...

Zpracování hroznů

Zatímco na vinici velí příroda, ve vinném sklepě přebírá žezlo člověk. Vinař musí učinit celou řadu rozhodnutí na základě zpracovávané odrůdy, kvality hroznů a stylu výsledného vína, kterého chce dosáhnout. První důležité rozhodnutí musí vinař udělat správným načasováním sklizně. Poslední týdny před vinobraním sleduje u hroznů obsah cukru, kyselin a jejich celkový vzhled a chuť. Samozřejmě zde hraje obrovskou roli počasí, které ovlivňuje mnoho dalších faktorů. Následné zpracování hroznů má mno...

Víno a počasí

Jak už věděli ve starověkém Římě, tak počasí s vinnou révou jde ruku v ruce stejně jako například víno s křesťanstvím. Jedno by bez druhého nevzniklo. Na vinnou révu a její schopnosti produkovat kvalitní plody působí celá řada podnebných a klimatických faktorů, včetně množství slunečního svitu a srážek, teploty, vlhkosti a povětrnostních podmínek. Zásadnější význam má nicméně teplota, a to hlavně v chladnějších klimatických podmínkách, neboť révě se nejlépe daří v určit...

Jak to všechno začalo ?

JAK TO VŠECHNO ZAČALO ?     Víno spatřilo světlo světa dávno před prvními historickými písemnými záznamy, současně se zrodem prvních východních kultur. Svědčí o tom nezměrné množství důkazů – tabulek papyrových svitků a stěn egyptských hrobek. Lidé byli již tehdy vyobrazováni s číší vína v ruce. Je sice pravdou, že již v pravěku tehdejší lidé konzumovali vinnou révu, ale cíleně se vinná réva začala pěstovat a kvasit ve velkých hliněných nádobách (známých jako Kvevri...

BAROLO

Barbaresco je výborným příkladem vína z odrůdy Nebbiolo, ale Barolo je úplně nejlepší. Je to víno králů a král vín.   Podoblast zasvěcená této odrůdě začíná přibližně 3km jihozápadně od Barbaresca. Je vystavena celé řadě stejných vlivů jako zóna Barbaresco a má i mnoho totožných rysů. Díky rozšíření viniční plochy o více než 40% od 90.let minulého století dnes zdejší vinohrady zabírají plochu téměř 1900ha a tvoří ji 11 vinařských obcí v poměrně hustě osídlené pahorkatině Langhe...