Blog, Strana 2

BARBARESCO

Odrůda Nebbiolo dosahuje svého nejlepšího projevu na pahorkatině Langhe na pravém břehu řeky Tanaro severovýchodně od Alby v zóně Barbaresco a jihozápadně od v okolí vesnice Barolo.     Jelikož je Nebbiolo velmi pozdě zrající odrůdou, ta největší vína pocházejí ze svahů s jižní orientací v nepříliš vysoké nadmořské výšce (150 až 350m n.m.). Až do 80. let minulého století se vinaři zásadně drželi pozdního sběru, dlouhé macerace a nekonečného zrání v obrovský...

Vaříme: Těstoviny s pestem z vlašských ořechů a kaparů

Určitě si řada z vás nasbírala a naloupala, nebo alespoň koupila vlašské ořechy. A pokud ne, tak tento podzimní rychlý recept s domácím pestem vás donutí si pár ořechů obstarat. Je to jeden z receptů, který nikdy nezklame, udělá dojem a je rychlý a snadný. Nezapomeňte se jen přesvědčit, že jsou těstoviny uvařené opravdu „al dente“ (na skus) a když je smícháte s omáčkou, okamžitě podávejte, jinak budou zakrátko vlhké a lepkavé.   TĚSTOVINY S PESTEM Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ A KAPARŮ - Tagliolini ...

představujeme: PIEMONTE

Když se řekne severozápadní Itálie, každý milovník vína si představí oblast Piemonte. Jídlo s vínem je v Piemontu propojeno stejně nerozlučně, jako ve francouzském Burgundsku. Obojí se vyznačuje výrazným charakterem, bohatostí, individualitou, vyzrálostí a jakýmisi podzimními rysy. Důležité role v každém případě hrají bílé lanýže a odrůda Nebbiolo. Piemonte znamená „na úpatí hor“, tedy v tomto případě Alp, které tento hornatý kraj obepínají téměř ze všech stran. Vytvářejí nepřerušovanou tmavou ...

Klasické Carbonara dle originální receptůry

Recept na špagety Carbonara - originální a schválený Římany! Než začneme, pravidlo číslo jedna je jednoduché - skutečné špagety carbonara jsou vyrobeny z vajec, ne smetany. Kombinace čerstvých vajec s křupavým guanciale (slaniny), slaného sýru pecorino (případně parmesanu) a pepře tvoří perfektní klasický římský těstovinový pokrm Carbonara. V tomto receptu jsme otestovali tradiční verzi s několika obyvateli z Říma, kterým se recept líbil, postup schválili a uznali za autentický! Vyzkoušejte tuto...

Autentická Neapolská Pizza

Také jste vždy snívali o tom, že si doma připravíte pizzu stejně dobrou, jako v italské pizzerii? Přesně pro to jsme pro Vás připravili originální recept na úžasnou Neapolskou pizzu! Základem tradiční neapolské pizzy je pečení při velmi vysoké teplotě (450 až 500 ° C). Pizza by měla být hotová za přibližně 60 až 90 sekund - doma na 220° 7 minut. Do těsta se podle tradice nedává olivový olej. No a posledním ikonickým prvkem je cornicione - krásný zvednutý okraj pizzy s jemným leopardováním. Když ...

Klid, pohoda a Prosecco

My opravdu milujeme bublinky jakéhokoliv typu, ale naše srdce zaplnila láska k proseccu. Jsme vděční za to, že konečně dorazila jarní pohoda, abychom si mohli otevřít několik lahví tohoto nádherného, osvěžujícího vína a užít si to s přáteli a rodinou ruku v ruce s příjemnou a poklidnou atmosférou a vidinou Velikonoc, které jsou už za rohem. Až do 60. let bylo šumivé víno Prosecco obecně spíše sladké a stěží odlišitelné od vína Moscato D’asti vyráběného v Piemontu. V poslední době se však výrobn...

Příchod Prosseca Rosé na scénu.

V roce 2020 toho nebylo příliš mnoho na oslavu, ale konečně máme velmi dobrý důvod zvednout sklenici. Úplně první lahve vína Prosecco Rosé konečně dorazily k nám do Vinostrady, právě včas, v období lásky, svatého Valentýna. Růžové šumivé víno vyrobené v severoitalské oblasti Veneto se dosud nesmělo nazývat Prosecco Rosé. Tradičně pouze bílé víno mohlo na etiketě uvádět název „Prosecco“. Poté, co vinařství produkující Prosecco strávili více než deset let lobbováním u jejího vládnoucího orgánu, k...

Amarone della Valpolicella

Základní fakta Jedno z velkých, italských vín - Amarone (z italštiny „amaro“ – hořký), díky hořko nasládlé chuti. Je to název pro víno z regionu Valpolicella, který se nachází na severu Itálie, poblíž města Verona a největšího italského jezera Lago di Garda. Od roku 1968 má status DOC a od 2010 již DOCG. Hlavní odrůdou pro výrobu je Corviňa Veronese (mezi 45 - 95%), Rondinella (mezi 5 - 30%), v malém množství Molinara a v dnešní době se častěji můžeme setkat s max. 25% ...

Brunello di Montalcino

Základní fakta a historie  Městečko Montalcino leží asi čtyřicet kilometrů jižně od města Siena v oblasti Toskánsko. Oblast, kde se vyrábí Brunello di Montalcino se rozkládá na ploše 24. 000 hektarů, z nichž je pouze 15% osázených vinicemi. Po stranách je ohraničeno řekami Ombrone, Asso a Orcia. Montalcino má několik půdních typů, vzhledem ke svému vzniku během různých geologických období. Má typické středomořské klima, převážně suché, srážky se převážně vyskytují na jaře a konce...

Chianti Classico DOCG

Základní fakta a historie Oblast Chianti Classico leží v samém srdci Toskánska, mezi Florencií a Sienou. Zde vzniká jedno z nejslavnějších a nejznámějších italských vín. Celkem 70.000 tisíc hektarů vinic, které leží v nadmořské výšce v rozmezí 200 – 800 metrů. Podnebí je kontinentální, bez velkých teplotních změn. Terén je kamenitý a mělký, výrazně se liší místo od místa. Celá oblast je také tvořena lesy s převahou dubů, kaštanů, borovic, cypřišů a velmi důležitým aspek...