Chianti Classico DOCG

Základní fakta a historie

Oblast Chianti Classico leží v samém srdci Toskánska, mezi Florencií a Sienou. Zde vzniká jedno z nejslavnějších a nejznámějších italských vín. Celkem 70.000 tisíc hektarů vinic, které leží v nadmořské výšce v rozmezí 200 – 800 metrů. Podnebí je kontinentální, bez velkých teplotních změn. Terén je kamenitý a mělký, výrazně se liší místo od místa. Celá oblast je také tvořena lesy s převahou dubů, kaštanů, borovic, cypřišů a velmi důležitým aspektem jsou – olivové háje.

 

Území Chianti Classico pokrývá celé oblasti Castellina, Gaiole, Greve, Radda in Chianti a části Barberino, Val d´Elsa, Castelnuovo Berardenga, Poggibonsi, San Casciano Val di Pesa a Tavarenelle Val di Pesa. Chianti Classico je nejstarší vinařskou oblastí regionu, název se používal již ve 13. století. Tehdy byl ale spojován s jedním druhem bílého vína, který vznikal na kopcích v okolí měst Radda, Gaiole a Castalina in Chianti – tedy vlastně v dnešní oblasti Chianti Classico. Až do 19. století se pojmem Chianti označovalo červené víno, které se v této oblasti vyrábělo především z hroznů Canaiola. 14. Května 1924 se dala dohromady skupina 33 vinařů v městečku Radda in Chianti a vytvořila Konsorcium na ochranu vína Chianti a jeho známky původu. Symbolem byl ihned zvolen černý kohout, historická ikona vojenské legie Chianti namalovaná Giorgio Vasarim na stropě v Salone di Cinqucento  v Palazzo Vecchio ve Florencii. V těchto letech získalo víno Chianti slávu, a proto bylo vyráběno i v jiných částech Toskánska za použití stejných metod a ze stejných hroznů jako na původním území. Toto víno bylo prodáváno pod jménem Chianti, s důrazem na charakteristiku Chianti „stylu“. A tak se zrodilo dalších šest typů Chianti. Proto byla v ministerském dekretu roku 1932, díky Konsorciu pro ochranu vína Chianti a jeho ochranné známky, definována zóna Chianti jako „nejstarší zóna původu tohoto vína“ a víno dostalo příponu „Classico“ rozlišující první, původní Chianti od vín vyrobených mimo historické zóny produkce. V roce 1984 obdrželo celé Chianti, včetně Chianti Classico, označení DOCG. 5. Srpna 1996 pak byla po mnoha vyjednáváních oficiálně schválena a povolena samostatná produkce a byla rovněž přijata pravidla pro víno označené jako Chianti Classico, transformující Chianti Classico z podoblasti v Chianti na samostatnou nezávislou oblast. V červnu 2005 byla známka „Gallo Nero“ přidána na italské státní kolky, a tak se objevila na všech lahvích Chianti Classico. Z historického hlediska je Chianti kupáží dvou základních odrůd, Sangiovese a Canaiola. Přidávaly se také bílé hrozny Trebbiano a Malvasia. Klasický „recept“ na Chianti je dílem barona Bettino Ricasoliho a pochází z konce 19. století. V posledních letech bylo povoleno i použití dalších modrých odrůd – většinou jde o Cabernet Sauvignon a Merlot. Pokud se jedná o Chianti Classico, je předepsáno minimálně 80% Sangiovese a 20% jiné povolené odrůdy modrých hroznů, jako jsou tradiční Canaiolo a Colorino nebo mezinárodní Cabernet Sauvignon a Merlot. Od roku 2006 je zakázáno používat bílé hrozny. A od roku 1995 může být Chianti Classico vyrobeno pouze z hroznů Sangiovese. Chianti Classico Riserva musí být víno se skvělou strukturou a potenciálem ke zrání, musí dosáhnout minimálně 12,5% alkoholu. Zraje po dobu 24 měsíců, z toho minimálně 3 měsíce v láhvi. 

chianti mapa

Charakteristika Chianti Classico DOCG

Barva je čistá, temně granátová, se světle červenými odlesky. Aroma je velmi intenzivní, od lesního ovoce, ale i sadového, červený nebo černý rybíz, ostružiny, dle kupáže použitých odrůd, po delším vyzrávání se můžeme setkat s jemnými nuancemi kůže, jehličí a dalších živočišných tónů. Chuť je velmi komplexní, s jemnými, ale strukturovanými taniny s velmi dlouho dochutí.

Archivace

Je odvozena dle kvality ročníku a práce vinaře. Základní by se mělo spotřebovat do čtyř let. Riservy a velká Chianti Classica můžeme archivovat i několik desítek let.

Podávání a konzumace

Podávat při teplotě do 18°C, Riservy a velká vína dekantovat hodinu až dvě před konzumací

Vhodné kombinace s pokrmy

Tradiční toskánská kuchyně. Od těstovin s omáčkami, až po zvěřinu jako je zajíc na divoko nebo i šťavnaté hovězí steaky

Robert Parker

Chianti Classico Riserva 2009 Castellare Il Poggiale 94b.

Chianti Classico Riserva 2007 Castello di Monstanto 92b.

Chianti Classico 2008 Fontodi 91b.

 

Gambero Rosso „tre bicchieri“

Chianti Classico Riserva 2008 Castello di Volpaia 

Chianti Classico Riserva 2008 Bugialla Fattoria Poggerino

Chianti Classico 2010 Tenuta di Lilliano

 

Hodnocení ročníků Chianti Classico (nejvíce 5*)

2010 ****             2001 *****    

2009 ****             2000 ****

2008 ****             1999 *****

2007 ****             1998 ****  

2006 *****           1997 *****

2005 ****             1996 ****

2004 *****           1995 *****

2003 ****             1994 ****

2002 **                 1993 *****