Primitivo

O odrůdě Primitivo se do dnes vedou spory, odkud vlastně pochází. Nejpravděpodobnější a geneticky dokázaný se jeví region Dalmácie v Chorvatsku, kde se jmenuje Crljenak Kaštelanski, kde ho ale na konci 19. století téměř zničila Phylloxera vastatrix. První zmínky v Itálii, v regionu Puglia se datují někdy okolo roku 1870. Další důležitou oblastí pro tuto révu je Californie, kde ho můžeme znát pod jménem Zinfandel. Vyskytuje se i název Plavač Mali – dnes již víme, že to není tato odrůda, ale jen jeden z rodičů je Zinfandel a druhý je Dobričic, stará odrůda jadranského ostrova Šolta.

 

V Puglii známe tři DOC – Primitivo di Manduria, Gioia del Colle Primitivo a Falerno del Massico Primitivo. Falerno musí obsahovat minimálně 85% Primitiva, u  statních je to 100%. Je známá i sladká varianta Dolce Naturale, Liquoroso Dolce Naturale a Liquoroso Secco.

Primitivo je raná odrůda, která dozrává poměrně brzy, proto i ten název (v Italštině je primo – první). Bobule jsou temně modré, hrozen kuželovitý, dužina je červeno – fialová a mošt bývá většinou sladší, tudíž i ve  výsledné fázi bývá vyšší procento alkoholu. Daří se mu na vápencovo – jílovitých půdách v teplejších klimatických podmínkách.

Základní charakteristika je temně červená až fialová barva, neprůhledná. Aroma je velmi intenzivní, s náznaky tmavého bobulového ovoce, třešně, višně i tóny koření, hřebíček a vanilka. U  vyzrálejších vín se více projevují marmeládové vůně. Chuť je mohutná, minerální (Puglia), silná, alkoholická, hřejivá, opět s náznaky ovoce a koření. Doba archivace se odvíjí od oblasti a technologického zpracování ve sklepě, ale u základních vín je to do dvou let, u těch nejvyšších řad to může být i deset let.

Teplota podávání je do 18°C u vyšších řad, u mladších a nižších je doporučována teplota okolo 14°C. U všech vín se doporučuje dekantace, aby se víno nadechlo. Bez dekantace je minimální doba před servírováním okolo jedné hodiny. Doporučené pokrmy jsou steaky s výraznou omáčkou nebo velmi zajímavá kombinace je hořká čokoláda se sladšími variantami tohoto vína.