Brunello di Montalcino

Základní fakta a historie 

Městečko Montalcino leží asi čtyřicet kilometrů jižně od města Siena v oblasti Toskánsko. Oblast, kde se vyrábí Brunello di Montalcino se rozkládá na ploše 24. 000 hektarů, z nichž je pouze 15% osázených vinicemi. Po stranách je ohraničeno řekami Ombrone, Asso a Orcia. Montalcino má několik půdních typů, vzhledem ke svému vzniku během různých geologických období. Má typické středomořské klima, převážně suché, srážky se převážně vyskytují na jaře a koncem podzimu. Nadmořská výška má poměrně velké rozpětí od 120 do 650 m nad mořem. Město Montalcino leží na kopci uprostřed vinic, kde roste odrůda Sangiovese Grosso. Historie výroby vína v Montalcinu sahá až do dob Etrusků, více než dva tisíce let zpátky, důkazem toho jsou mnohé archeologické nálezy. Vývoj Brunella se datuje někdy okolo 16. století, ale největší zásluhu na rozvoji tohoto vína má vinařství Biondi Santi, konkrétně Clemente Santi, který v roce 1865 použil hrozny Sangiovese Grosso a vzniklo tak velkolepé okouzlující víno. Od roku 1888, kdy bylo první Brunello di Montalcino stočeno do lahví až do padesátých let minulého století byla rodina Biondi Santi jediným výrobcem Brunella!! Výroba vína začala expandovat v roce 1966, kdy bylo Brunello povýšeno do statusu DOC a nejvíce samozřejmě v roce 1980, kdy bylo jako první italské víno deklarováno na DOCG. Na přelomu 21. století je zaregistrováno okolo 200 vinařství, které můžou vyrábět Brunello di Montalcino 

Odrůda Sangiovese Grosso

Nejznámější synonyma jsou Brunello a Prugnolo Gentile. Slovo Sangiovese pochází z latinského spojení slov „Sanguis Jovis“ neboli „krev Jupiterova“, takže počátky této révy sahají až do dob Římanů. Studie z roku 2007 s použitím DNA zjistila, že se jedná o křížení odrůd Ciliegiolo a Calabrese di Montenuovo. Daří se ji na vápencových půdách (Montalcino), ale i kamenito – hlinito – jílovitých (Chianti).

 

Legislativa pro Brunello di Montalcino DOCG

může se použít pouze odrůda Sangiovese Grosso

maximální výnos hroznů je 80 metrických centů na hektar

zrání minimálně 2 roky v sudu, minimálně 4 měsíce v láhvi (6 měsíců u Riservy)

uvedení na trh nejdříve 5 let po sklizni (6 let u Riservy)

minimální obsah alkoholu je 12,5%

Brunello je možné plnit pouze do lahví typu Bordelaise

 

Charakteristika Brunella di Montalcino DOCG

Barva bývá rubínová až granátová, aroma je velmi intenzivní, zralé červené ovoce, bylinky a vanilce, ale může se vyskytnout i nádech čokolády a kávy. U starších ročníků se setkáváme s vůní kůže, lesního podhoubí a dalšími. V chuti silné, s pevnou strukturou a mohutnou tříslovinou. Aby se ukázalo v nejlepší kráse, je třeba, aby zrálo ještě několik let v lahvi.

 

Archivace

Brunello di Montalcino je víno, které by mělo dlouho ležet v láhvi. Ideální je začít pít od osmého roku po sklizni a můžeme archivovat desítky let, dle vinaře a ročníku.

 

Podávání a konzumace

Teplota podávání do 18°C. Je nutná dekantace, i několik hodin, opět dle vinařství a ročníku

 

Vhodné kombinace s pokrmy

Může se kombinovat s širokou škálou pokrmů mezinárodní kuchyně

 

Robert Parker

Brunello di Montalcino Riserva 2006 Gemini La Serena – 95b.

Brunello di Montalcino Riserva 2004 Pertimali – 96b.

Brunello di Montalcino Riserva 2003 Vigna Paganelli – 93b.

 

Gambero Rosso „tre bicchieri“

Brunello di Montalcino Cerratalto 2006 Casanova di Neri

Brunello di Montalcino Riserva 2006 Biondi Santi

Brunello di Montalcino Ugolaia 2006 Lisini

 

Hodnocení ročníků Brunello di Montalcino (nejvíce 5*)

2010 *****            2001 ****    

2009 ****              2000 ***

2008 ****              1999 ****

2007 *****            1998 ****  

2006 *****            1997 ****

2005 ****              1996 ***

2004 *****            1995 ****

2003 ****              1994 ****

2002 *                    1993 ***

 

Další vína z Montalcina

Rosso di Montalcino – díky obrovskému potenciálu pro výrobu velkých vín této oblasti dostali zdejší vinaři vůbec poprvé v Itálii možnost vyrábět ze stejných vinic a stejné odrůdy dvě různá vína s označením kvality. Výsledkem je Rosso, tzv. „mladší bratr“ Brunella. Rosso di Montalcino získalo v roce 1984 status DOC. Většinou se vyrábí z mladších vinic, které ještě úplně nesplňují charakter pro Brunello, můžou se používat i hrozny z horších ročníků. Rosso by mělo být suché, šťavnaté, příjemně ovocné, s jemnější strukturou třísla. Výhodou těchto vín je, že se na ně nemusí dlouho čekat, jako na Brunello. Výhodnější cena, u některých až o polovinu. Doporučuje se vypít do 5 let od přivedení na trh.

 

Sant´Antimo – další z vín městečka Montalcino je Sant´Antimo, od roku 1996 status DOC. Tato kategorie zahrnuje jak bílá, tak i červená vína a odkazuje pouze na místo, odkud víno pochází. Sant´Antimo rosso mohou mít odrůdy Cabernet, Merlot a Pinot Nero. Sant´Antimo bianco pak mohou využít vína z odrůd Chardonnay, Sauvignon a Pinot Grigio

 

Moscadello di Montalcino DOC – je bílé víno, které se hodí k dezertům. Výroba tohoto vína má v Montalcinu dávnou tradici. Moscadello nyní zažívá díky práci několika vášnivých vinařů svou renesanci. Vyrábí se z hroznů odrůdy Moscato ve variantách Tranquillo – tiché, Frizzante – šumivé a Vendemia Tardiva – pozdní sběr.