Amarone della Valpolicella

Základní fakta

Jedno z velkých, italských vín - Amarone (z italštiny „amaro“ – hořký), díky hořko nasládlé chuti. Je to název pro víno z regionu Valpolicella, který se nachází na severu Itálie, poblíž města Verona a největšího italského jezera Lago di Garda. Od roku 1968 má status DOC a od 2010 již DOCG. Hlavní odrůdou pro výrobu je Corviňa Veronese (mezi 45 - 95%), Rondinella (mezi 5 - 30%), v malém množství Molinara a v dnešní době se častěji můžeme setkat s max. 25% příměsí Oselety, ale dostupnost této odrůdy je velmi malá (asi 20ha). 

Výroba a základní rozdělení

Nejdůležitější pro víno Amarone je – proces sušení hroznů. Hrozny se sklízí zralé, v první polovině října, sklizeň probíhá ručně a pečlivě se vybírají ty nejlepší hrozny. Poté se zavěsí nebo položí na sláměné rohože a tomuto procesu se říká appassimento. Réva zde takhle vysychá okolo 120 dní, záleží dle výrobce a kvality sklizně. Důležitý fakt je ten, aby se zabránilo napadení ušlechtilou plísní Botrytis cinerea, která by ovlivnila výslednou chuť vína, proto tyto prostory musí být dobře větratelné. Jedná se jen o koncentraci cukrů, kyselin a dalších látek, které budou mít výsledný vliv na konečné víno. Na konci ledna, začátkem února se začíná s lisováním a poté s macerací a fermentací (kontakt slupek a rmutu), který může trvat až 60 dní, aby se docílilo co největší koncentrace látek, které byly obsažené v hroznech. Po odstranění slupek, se tento „odpad“ přidává do základního vína Valpolicella a vzniká tzv. Ripasso della Valpolicella (DOC), můžeme se setkat i se sladší variantou Recioto della Valpolicella, zastavený proces fermentace (2010 DOCG). Poté následuje školení v dubových sudech, nejčastěji se používá francouzský dub nebo též slavoňský (Slavonian). Jak dlouho by mělo Amarone vyzrávat v sudu není stanovené zákonem, ale záleží jen na vinaři, nicméně, výsledné víno s označením „Amarone della Valpolicella“ musí mít min. obsah alkoholu 14%, nesmí opustit sklep dříve jak 2 roky od 1. ledna následujícího roku po sklizni, u označení „Riserva“ je to minimálně 4 roky k 1. listopadu daného roku sklizně.

Charakteristika

Amarone by mělo mít hlubokou, temně červenou barvu, starší ročníky granátovou. Vůně je velmi intenzivní, komplexní, od tmavých, černých bobulí, koření, ale i čokolády a kávy, záleží dle vyzrálosti. V chuti velmi silné, mohutné, hřejivé, díky vyššímu alkoholu s dlouhou perzistencí. 

Archivace 

Víno můžeme konzumovat hned po přivedení na trh, ale dá se archivovat velmi dlouho, dle kvality i několik desetiletí.

Podávání a konzumace

Doporučená teplota podávání je do 18°C. Doporučuje se dekantovat, jen opatrně u starších ročníků (8 a více let). Pouze otevřít, vyzkoušet a až poté se rozhodnout, jestli přelijeme do karafy nebo necháme v lahvi (raději se poradit s odborníkem, který víno prodával)

Vhodné kombinace s pokrmy

Můžeme kombinovat s širokou škálou masitých pokrmů (jehněčí, telecí i hovězí). Starší ročníky budou velmi zajímavé s jemnými, plísňovými sýry.

Robert Parker

Amarone della Valpolicella Classico 2006 Alegrini – 94b.

Amarone della Valpolicella Classico 2008 Tommasi – 93b.

Amarone della Valpolicella 2003 Bertani – 92b.

Gambero Rosso „tre bicchieri“

Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2008 Vigneto Monte Sant´Urbano Speri

Amarone della Valpolicella Classico 2008 Pegrandi Vaonda

Amarone della Valpolicella Classico 2008 Guerrieri Rizzardi

Hodnocení ročníků (nejvíce 5*)

2007 ***                2001 ****    

2006 *****            2000 *****

2005 ***                1999 ****

2004 *****            1998 *****

2003 ****              1997 *****

2002 **                  1996 **

Hodnocení berte s rezervou, i ze špatného ročníku se dá udělat dobré víno

(zdroj www.italian-wine-info.com)