Příchod Prosseca Rosé na scénu.

valentine_prosecco_rose_01

V roce 2020 toho nebylo příliš mnoho na oslavu, ale konečně máme velmi dobrý důvod zvednout sklenici. Úplně první lahve vína Prosecco Rosé konečně dorazily k nám do Vinostrady, právě včas, v období lásky, svatého Valentýna.

Růžové šumivé víno vyrobené v severoitalské oblasti Veneto se dosud nesmělo nazývat Prosecco Rosé. Tradičně pouze bílé víno mohlo na etiketě uvádět název „Prosecco“. Poté, co vinařství produkující Prosecco strávili více než deset let lobbováním u jejího vládnoucího orgánu, konsorcia Prosecco DOC Consortium, nakonec dala zelenou růžové verzi.

Jirka doporučuje: Jemné Prosecco DOC Spumante Rosé Brut Millesimato chuti lesních plodů a malin.

valentine_prosecco_rose_02

Podle nových pravidel musí být Prosecco Rosé vyrobeno z minimálně 85% hroznů Glera, bílé odrůdy s tenkou slupkou, která musí také tvořit základ tradičního bílého Prosecca. Glera, která roste v severní Itálii po stovky let, je známá svou atraktivní vůní melounů, broskví, hrušek a bílých květů. Mezi 10 a 15% Pinot Nero (italský název pro Rulandské modré) je také přidáno do směsi, aby Prosecco rosé získalo atraktivní růžovou barvu.

valentine_prosecco_rose_03

Aby se víno mohlo nazývat Prosecco Rosé, je třeba dodržovat ještě několik dalších předpisů. Musí být po dobu nejméně 60 dnů na kalech, aby se zvýšila jeho komplexnost, a veškeré hrozny musí být pěstovány v oblasti Prosecco DOC.

Ve Vinostradě jsme nadšeni, že jsme jedním z prvních distributorů, kteří mají skladem i Prosecco Rosé. Tato jednoduchá, ale stylová bublina je cenově dostupná a lahodná svými jemnými ovocnými a květinovými tóny. Je také extrémně všestranná, ještě více než její bílý protějšek, dobře se hodí k široké škále potravin i příležitostí.

valentine_prosecco_rose_04

Prosecco Rosé je pro Valentýnské období nutností. Je to zábavné, módní a bude to skvělý nápad na dárek pro milovníka nejen Prosecca, ale i vína. Teď, když je na scéně Prosecco Rosé, určitě letos budeme mít i růžové léto, na které si pro vás připravujeme spoustu dárků a výhodných nabídek!