Klid, pohoda a Prosecco

prosecco_klid_pohoda_jaro_01

My opravdu milujeme bublinky jakéhokoliv typu, ale naše srdce zaplnila láska k proseccu. Jsme vděční za to, že konečně dorazila jarní pohoda, abychom si mohli otevřít několik lahví tohoto nádherného, osvěžujícího vína a užít si to s přáteli a rodinou ruku v ruce s příjemnou a poklidnou atmosférou a vidinou Velikonoc, které jsou už za rohem.

Až do 60. let bylo šumivé víno Prosecco obecně spíše sladké a stěží odlišitelné od vína Moscato D’asti vyráběného v Piemontu. V poslední době se však výrobní techniky zlepšily, což vedlo k vysoce kvalitním suchým vínům, jako jsou ta, která dostáváme dnes. Také v posledních letech se Prosecco začalo označovat DOC a DOCG klasifikací, což nám přesně definuje z jakých oblastí a jakým postupem se prosecco smí vyrábět.

prosecco_klid_pohoda_jaro_02

Samotné víno se zcela liší od jiných šumivek jako například Cava či Champagne, což závisí na různých použitých výrobních metodách. Prosecco se téměř vždy vyrábí metodou Charmat neboli „tankovou metodou“, kdy sekundární kvašení neprobíhá v jednotlivých lahvích a la Champagne, ale ve velkých ocelových nádržích známých jako autoklávy, které udržují víno pod tlakem. Cílem je zachytit čerstvou ovocnost hroznů Glera (Prosecco) a nezaměřovat se na kvasnicový charakter francouzského šampaňského. Prosecco může být buď Spumante nebo Frizzante, Spumante plně perlivý, a Frizzante jako částečně perlivý styl pro snadné pití.

Jirka doporučuje: Velmi živé Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore s tóny citrusů.

prosecco_klid_pohoda_jaro_03

V zóně Conegliano-Valdobbiadene se také nachází jeden speciální Prosecco terroir, který je samostatným „Cru“ a může na etiketu uvádět své vlastní jméno: Cartizze. 107 hektarů oblasti Cartizze, který je proslulý v celém regionu, je rozdělen mezi 140 malých pěstitelů. Díky své kvalitě a vzácnosti se stal jednou z nejdražších částí nemovitostí na vinici na světě, jejíž hektar stojí jeden milion eur nebo více.

prosecco_klid_pohoda_jaro_04

Na závěr vám přinášíme stručný seznam námi prověřených a velice chutných prosecc od našeho partnerského vinařství Montelvini, která navíc můžete zakoupit na našem e-shopu:

1. Asolo Prosecco Superiore DOCG Extra Brut

2. Prosecco Treviso DOC Brut - Gold

3. Prosecco Treviso DOC Spago

4. Asolo Prosecco Superiore DOCG Extra Dry

5. Prosecco DOC Extra Dry

6. Promosso Spumante Extra Dry