Autentická Neapolská Pizza

vinostrada_recept_neapolska_pizza_01

Také jste vždy snívali o tom, že si doma připravíte pizzu stejně dobrou, jako v italské pizzerii? Přesně pro to jsme pro Vás připravili originální recept na úžasnou Neapolskou pizzu! Základem tradiční neapolské pizzy je pečení při velmi vysoké teplotě (450 až 500 ° C). Pizza by měla být hotová za přibližně 60 až 90 sekund - doma na 220° 7 minut. Do těsta se podle tradice nedává olivový olej. No a posledním ikonickým prvkem je cornicione - krásný zvednutý okraj pizzy s jemným leopardováním. Když toto všechno splníte, odměnou vám bude neuvěřitelná pizza.

Co potřebujeme?

700 g mouky (ideální je italská typ 00, alternativní česká extra speciál na kynuté pečivo, případně chlebová)
21 g soli
420 g vody
1 g sušeného droždí
rajčatová omáčka
čerstvá mozzarella
bazalka

vinostrada_recept_neapolska_pizza_02

Jak na to?

Před tím, než začnu, chceme zdůraznit, že tento recept je velmi jednoduše přizpůsobitelný. Stačí zachovat poměr 1000 g mouky: 30 g soli: 600 g vody: 1,5 g droždí. Tento poměr se nás osvědčil nejvíce. Používáme italskou směs mouky, která je balena po 5kg a je přesně namíchaná právě na pečení pizzy. Je velmi jemně mletá a má střední množství lepku, které je někde mezi českou hladkou 00 speciál a chlebovou T650. Následující recept je vhodný pro 4 středně velké pizzy.

vinostrada_recept_neapolska_pizza_03

Podle teploty v pokoji necháme kynout těsto 4 až 8 hodin, případně přes noc v lednici (alespoň 16 hodin). Následně těsto rozdělíme na 4 stejné kousky a vytvarujeme do individuálních bochníků. Přikryjeme, aby neokoraly a počkáme ještě přibližně další 2 až 4 hodiny. Když se těsto po druhém kynutí krásně uvolní a jemně zvětší, můžeme rozpálit pec. Pec je vhodná pro pečení pizzy, když dosáhne teplota kamene 450 stupňů. Alternativní řešení doma v troubě je 7 minut na 220°C (spodní ohřev s ventilátorem).

vinostrada_recept_neapolska_pizza_04

Pizzu vytvarujeme tak, že tlačíme těsto zevnitř směrem ven na pomoučeném vále a po obvodu necháme těsto jemně tlustší. Když vytvoříme přibližný tvar pizzy, můžeme ji ještě vytvarovat tak, že si ho položíme na zavřené pěsti a vytahujeme ze středu směrem ven. Těsto potřeme rajčatovou omáčkou. Tradičně se používají rajčata San Marzano a sůl v poměru 100 g rajčat na 1 g soli. Následně natrháme na těsto čerstvou mozzarellu, bazalku, trošku olivového oleje a můžeme péct. Extra sůl, případně pepř nemusí být.

Pizzu v peci (troubě) otáčíme, aby byla rovnoměrně upečená. Měla by být hotova do 90 sekund a mít krásný nafouknutý okraj s leopardováním. V chuti správně připravené neapolské pizzy by nemělo být cítit droždí a okraj by neměl být křupavý, ale pružný. Pizza z pece je takový malý zázrak, který vždy potěší mě i mou rodinu.

K autentické neapolské pizze doporučujeme Prosecco vinařství Montelvini nebo zabrouzdejte výběrem našich vín z vinařství Terre da Vino - konkrétně Barbera Pizzu krásně doprovodí. Pokud s výběrem potřebujete poradit neváhejte nás kontaktovat. Dobrou chuť!