Klasické Carbonara dle originální receptůry

vinostrada_recept_carbonara_01

Recept na špagety Carbonara - originální a schválený Římany! Než začneme, pravidlo číslo jedna je jednoduché - skutečné špagety carbonara jsou vyrobeny z vajec, ne smetany. Kombinace čerstvých vajec s křupavým guanciale (slaniny), slaného sýru pecorino (případně parmesanu) a pepře tvoří perfektní klasický římský těstovinový pokrm Carbonara. V tomto receptu jsme otestovali tradiční verzi s několika obyvateli z Říma, kterým se recept líbil, postup schválili a uznali za autentický! Vyzkoušejte tuto klasiku správným způsobem a my Vám slibujeme, že vaše chuťové buňky Vám poděkují.

Co potřebujeme?

5L vody
Kamennou sůl
300 g špaget (nebo Spaghettoni / Rigatoni / Paccheri)
150 g Guanciale (vepřová tvář nebo Pancetta)
200 g (2 šálky) sýra Pecorino (parmesan)
4 vejce
Pepř

Jaké nádobí použijeme?
Velký hrnec na vaření těstovin
Prkénko
Nůž
Velká pánev
Mísa na mixování
Vidlička
Naběračka
Dlouhá sada kleští

vinostrada_recept_carbonara_02

Dodržujme postup.

Špagety carbonara zaberou jen krátkou dobu, než začnete s přípravami. Nechte vařit vodu, je důležité použít velký hrnec tak, aby těstoviny mohly uvnitř "tancovat." což vám zajistí to, že se k sobě nepřilepí. Těstoviny vařte podle pokynů na obalu, pokud jde o čas, ujistěte se, že jsou těstoviny al dente (na skus).
Odřízněte kůži z guanciale (nezapomeňte nechat pepřovou / kořeněnou kůru) a poté ji nakrájejte na tenké proužky. Velkou pánev položte na sporák na mírný až střední oheň. Aby bylo guanciale na špagety carbonara tak akorát, přidejte guanciale do pánve bez oleje a nechte smažit velmi pomalu tak ať si vytvoří vlastní lahodnou tukovou šťávu.

vinostrada_recept_carbonara_03

Vemte si mixovací misku a přidejte 4 vejce, poté je opravdu dobře rozšlehejte. Dále přidejte sýr pecorino, hodně pepře a opět dobře promíchejte. Tím vytvoříte skvělý krém.

Jakmile jsou těstoviny uvařené, pomocí kleští vyjměte těstoviny z vroucí vody a přidejte je přímo do pánve, přičemž do pánve přidejte také kapky vody. Vypněte varnou desku, aby se těstoviny a guanciale přestaly vařit. Dále pomocí naběračky vytáhněte z hrnce naběračku těstovinové vody a přidejte ji do vaječného a sýrového krému, poté vidličkou dobře promíchejte.

vinostrada_recept_carbonara_04

Servírujeme na ploché talíře, posypeme čerstvě nadrceným pepřem a pecorinem. Nejlépe chutnají za čerstva. Pokud se vám náš recept líbil a chtěli byste další originální a autentické recepty z italské kuchyně, sdílejte se svými přateli a dejte nám vědět jak vaše vaření dopadlo.

Jestliže si k obědu či večeři rádi dáte skleničku vína, doporučujeme podívat se na nové vinařství Terre di San Rocco, které Vaše kulinářské umění promění v opravdový zážitek, My si také rádi navodíme atmosféru tradiční italskou hudbou - třeba výběrem písní od Andrea Bocelli.