představujeme: PIEMONTE

 

 

Když se řekne severozápadní Itálie, každý milovník vína si představí oblast Piemonte. Jídlo s vínem je v Piemontu propojeno stejně nerozlučně, jako ve francouzském Burgundsku. Obojí se vyznačuje výrazným charakterem, bohatostí, individualitou, vyzrálostí a jakýmisi podzimními rysy. Důležité role v každém případě hrají bílé lanýže a odrůda Nebbiolo.

Piemonte znamená „na úpatí hor“, tedy v tomto případě Alp, které tento hornatý kraj obepínají téměř ze všech stran. Vytvářejí nepřerušovanou tmavou – v zimě a na jaře zářivě bílou kulisu zvlněných kopců Monferrata v srdci oblasti. Méně než 5% vinic leží v rovinatém terénu. Přestože se všechny vinohrady vyznačují vlastním mezoklimatem, v celém regionu vládne typické makroklima s někdy velmi horkým vegetačním obdobím, po němž následuje mlhavý podzim a chladná, pochmurná zima. A odtud už máme blízko k Nebbiolu, z italského „nebbia“ neboli mlha. Oblíbené Nebbiolo je bezkonkurenčně nejlepší modrou odrůdou na severu Itálie. I mimo podoblasti Barolo a Barbaresco, které si popíšeme v následujících článcích, poskytuje hebká a voňavá vína.

Během vinobraní v Barolu jsou tamní kopce z části zahaleny do oblaků. Svahy porostlé révou s měděným a zlatavým zbarvením střídají broskvoně a lísky a pohled na tmavé hrozny převážené v mlze do jednotlivých vinařství působí skoro až magicky.

Dvě nejlepší vína Piemontu – Barbaresco a Barolo – jsou pojmenovaná podle vinařských obcí, které jsme si zmínili o pár řádků výše. Většina zbývajících nejproslulejších vín nese názvy svých odrůd : Barbera, Brachetto, Dolcetto, Grignolino, Freisa, Moscato a Nebbiolo. Pokud je za jménem odrůdy připojen název oblasti, jako třeba Barbera d’Asti, pochází víno z úzce vymezené, teoreticky kvalitnější zóny. Výjimku z tohoto pravidla představují poměrně nové denominace DOC Langhe, Roero, Monferrato. 

Primární zastoupení regionu v naší nabídce má sdružení Vite Colte, které operuje na 300ha vinic přímo v okolí vesničky Barolo. Je to mladý spolek vinařů založený v roce 2000, jejichž základní principy jsou postavené na udržitelnosti, kvalitě vinic, ekologické odpovědnosti a sociální solidaritě.

Mrkněte se na náš eshop už teď, nebo nás kontaktujte, aby k vám včas dorazila ta správná láhev k dalšímu článku .