Vaříme: Těstoviny s pestem z vlašských ořechů a kaparů

Určitě si řada z vás nasbírala a naloupala, nebo alespoň koupila vlašské ořechy. A pokud ne, tak tento podzimní rychlý recept s domácím pestem vás donutí si pár ořechů obstarat. Je to jeden z receptů, který nikdy nezklame, udělá dojem a je rychlý a snadný. Nezapomeňte se jen přesvědčit, že jsou těstoviny uvařené opravdu „al dente“ (na skus) a když je smícháte s omáčkou, okamžitě podávejte, jinak budou zakrátko vlhké a lepkavé.

 

TĚSTOVINY S PESTEM Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ A KAPARŮ - Tagliolini al pesto di noci e capperi
Pro 4 osoby

Pesto:

2 prolisované stroužky česneku
80g nakrájených vlašských ořechů
2 polévkové lžíce okapaných a nakrájených nasolených kaparů
50g nasekané hladkolisté petržele
180ml extra panenského olivového oleje
50g změklého soleného másla
5 polévkových lžic čerstvě nastrouhaného sýra Pecorino romano
Sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti

 

Těstoviny dle vaší volby, my preferujeme Tagliolini a na 4 porce budete potřebovat 500g

Dejte česnek, ořechy, kapary a špetku soli do hmoždíře a utlučte paličkou. Přidejte petržel a tlučte dál, dokud nevznikne pasta. (Pokud nemáte hmoždíř, krátce všechny přísady rozmixujte).

Směs vložte do misky a postupně vmíchávejte olej, až je hmota hustá a krémovitá. Všlehejte máslo a opepřete. Nakonec vmíchejte sýr Pecorino. Mezitím uvařte ve velkém hrnci v dostatečném množství osolené vody těstoviny na skus. Nechte okapat a znovu je vložte do hrnce a odstavte z vařiče.

Nalijte na těstoviny pesto a nejméně 30 sekund ho vařečkou zapracovávejte, aby byly těstoviny důkladně obalené. Chcete-li, posypte ještě trochou nastrouhaného Pecorina. Ihned podávejte se sklenicí Gavi di Gavi Masseria dei Carmelitani DOCG z vinařství Terre da Vino.

TIP: Vodu osolte lžící mořské soli až v momentě, kdy začne vařit a plamen neztlumujte. Těstoviny musí ve vodě tancovat. Než slejete těstoviny, odeberte si trochu vody do hrnečku a v případě, že se vám budou zdát těstoviny suché, podlijte je. Budou více krémové. Pro maximální požitek ozdobte lístkem petržele a zapepřete.