BARBARESCO

Odrůda Nebbiolo dosahuje svého nejlepšího projevu na pahorkatině Langhe na pravém břehu řeky Tanaro severovýchodně od Alby v zóně Barbaresco a jihozápadně od v okolí vesnice Barolo.

 

 

Jelikož je Nebbiolo velmi pozdě zrající odrůdou, ta největší vína pocházejí ze svahů s jižní orientací v nepříliš vysoké nadmořské výšce (150 až 350m n.m.). Až do 80. let minulého století se vinaři zásadně drželi pozdního sběru, dlouhé macerace a nekonečného zrání v obrovských starých sudech. Přibližně v této době však veřejnost změnila své nároky a začala preferovat ovocnost a odvracet se od nadmíry tříslovitých vín, která příliš dlouho a nakonec marně čekala na dosažení své zralosti. Moderní vývoj však přinesl řešení – správný okamžik sběru, kvašení v nádržích z nerezové oceli při regulované teplotě, kratší maceraci, kratší zrání ve velkých starých dubových sudech nebo v malých, nových nebo málo použitých barikových sudech (sud o objemu 225l).

Barbaresco je v každém případě tříslovité víno, jež vyžaduje delší dobu zrání, v němž ovšem třísloviny pouze vytvářejí jakýsi rámec pro ohromnou škálu chuťových nuancí. Ve velkém a Barbarescu překrývají temnou sladkost tóny kouře a lesa, nad kůží a kořením vyniká chuť malin a nad koncentrací marmelády získává navrch lehkost zelených listů. U starších vín se rozvíjejí animální nebo dehtové tóny, jindy hub či lanýžů a sušených třešní. Spojuje je jadrnost tříslovin a kyselin, které na patře působí spíše svěže než dominantně.

V minulosti se v Barbarescu mnohem větší podíl produkce než v Barolu prodával velkým stáčírnám a vinařským družstvům. Zdejší vinohrady se rozprostírají obvykle v nižších nadmořských výškách a těží z teplejšího klimatu. Z toho důvodu zde sklizeň začíná často dříve. Barbaresco je zpravidla uváděno na trh už po dvou namísto tří let zrání jako v případě Barola. S tím souvisí i to, že nevydrží dlouho, což však dnešní netrpěliví spotřebitelé spíše ocení. Stěží lze ovšem tvrdit, že by nebylo tak velké.

Tip našeho sommelIera Jakuba : „ mně kdysi jeden vinař při návštěvě Piemontu řekl, že když nestíhá, tak si otevře Barbaresco a zakrojí nějakou dobrou salsicciu nebo jakýkoliv salám. Tím mi jen potvrdil doměnku, že Barbaresco není o nic méně kvalitní nebo senzoricky odlišné, než slavnější Barolo. Protože já od té doby neustále nestíhám, ale s takovým doprovodem, jako je Barbaresco, mi to ani moc nevadí. Nelze definovat, zda je Barbaresco lepší než Barolo. Každé víno má svého kupce. Zpravidla lze ale očekávat, že Barbaresco bývá více ovocnější a svěžejší oproti propracovanějšímu Barolu. Je to něco jako Jing-Jang. Každé víno má svoji osobitou sílu, každé je v důsledku jiné, ale jedno bez druhého by existovat nemohlo.