BAROLO

Barbaresco je výborným příkladem vína z odrůdy Nebbiolo, ale Barolo je úplně nejlepší. Je to víno králů a král vín.

 

Podoblast zasvěcená této odrůdě začíná přibližně 3km jihozápadně od Barbaresca. Je vystavena celé řadě stejných vlivů jako zóna Barbaresco a má i mnoho totožných rysů. Díky rozšíření viniční plochy o více než 40% od 90.let minulého století dnes zdejší vinohrady zabírají plochu téměř 1900ha a tvoří ji 11 vinařských obcí v poměrně hustě osídlené pahorkatině Langhe a všechny vinohrady se pyšní denominací DOCG. Tolik nejrůznějších stanovišť, výškových poloh a mezoklimatů skýtá spolu se dvěma hlavními půdními typy nekonečné téma k debatám o vymezení možných podoblastí.

Historie Barola se často dělí na dvě období. Před expanzí Angela Gaji, která se datuje do 80. let minulého století, a po ní. Právě Angelo Gaja svým přístupem změnil pohled na víno nejednomu vinohradníkovi a dodnes se mu nazývá jakýmsi baronem Barola. Ještě před tím však v zóně Barolo působily desítky nadšených pěstitelů, kteří si své víno zároveň sami stáčeli (v Barolu se pro tyto podniky spíše hodí označení „panství“ než „usedlost“ , protože ze všech italských vinařských oblastí svým charakterem nejvíce připomíná Burgundsko). V souladu s tradicemi zde – stejně jako v Burgundsku – rodina obdělávající vinohrad hrozny zároveň i zpracovává na víno.

Během posledních dvou či tří desetiletí však výroba živých vín burgundského typu doznala podstatných změn. Dobré Barolo je zřejmě nejvíce nekompromisním vínem na světě, co se týče doby zrání. Aby rozvinulo své pravé kouzlo a éterický buket, musí několik desítek let ležet v lahvích. Ovšem jen hrstka tradicionalistů má tak věrné a zběhlé stoupence, aby si mohla dovolit tyto esense pokaždé vytvářet. Ostatní své produkty ve větší či menší míře přizpůsobili dnešní době – zkrátili dobu kvašení a zrání, takže na ně spotřebitelé nemusí dlouho čekat. Jediná správná cesta v tomto případě neexistuje a chybu dělají jen ti, kdo opomíjejí jedinečné vlastnosti odrůdy Nebbiolo a této vinařské oblasti. Tak či onak je Barolo jedno z nejušlechtilejších vín a je určeno pro milovníky špičkového vína, kteří si mohou dovolit si na něj počkat a vychutnat si jej. Zkuste například skvostné Barolo z vinařství Terre da vino

 

Náš sommelier Jakub doplňuje o vlastní zážitky :

„Pro mě je odrůda Nebbiolo jedna z nejoblíbenějších modrých odrůd vůbec. A to ve všech podobách. Jako základní Nebbiolo z okolí kopců Langhe umí být přírodně tvrdé a nekompromisní, kdy máte doslova pocit, že vám s každým dalším douškem ústa vysuší úplně. Naopak starší brácha z odrůdy Nebbiolo v podání Barola je už mnohem sofistikovanější pití. Třísloviny se díky delšímu kontaktu se dřevem krásně zakulatí a víno se prohloubí. Elegance, délka a aristokracie. To jsou tři slova, která definují Barolo. Když někdo vysloví Barolo, tak se mi automaticky začnou sbíhat sliny, jako psům od S.Freuda při pokusech Pavlova reflexu. Až tak hluboko se mi odrůda Nebbiolo dostala pod kůži“