ÚVOD DO TOSKÁNSKA

ÚVOD DO TOSKÁNSKA

 

Toskánsko je region ve střední Itálii proslulý slavnými historickými městy, nádhernou zvlněnou krajinou, idylickými cypřišovými alejemi i skvělým vínem a gastronomií. Toskánsko je láska na první a zdaleka ne poslední pohled a je to jeden z nejrozmanitějších regionů v Itálii, kde si přijde na své opravdu každý.

 

Pokud jste nikdy v Toskánsku nebyli a přemýšlíte nad tím, tak už teď je pozdě, protože jste tam už dávno měli být. Je to celoroční destinace a spíše záleží na tom, za jakým cílem tam vyrážíte. Nicméně pokud plánujete cestu za slunným středomořským létem, koupáním v moři či chozením po horách, cestujte mezi červnem a zářím. Podzim bývá poněkud chladnější, ale stále teplý na to, abyste navštívili jedno z celosvětově slavných měst jako například Florencie, Pisa, Siena, Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti, Grosseto nebo San Gimignano. Každé z těchto měst zanechalo pevný otisk v italské historii a je v ní nezapomenutelně vryto. Na jaře naplánujte výlet za vínem a gastronomií. Vinaři mají sice po zimě dost práce ve vinohradu, ale Italové jsou familiérní povahy a vždy vás rádi přivítají s kouskem dobré šunky nebo kančího salámu či sýra a pohostí jejich vínem. Cestovat zde můžete autem i letecky, kdy doporučíme let z Prahy do Pisy, nebo do Bologni, odkud lze jet do Toskánska vlakem. Cestování vlakem po Toskánsku je nejpohodlnější, nejrychlejší a nejfrekventovanější variantou dopravy.

Největším a i historicky nejdůležitějším městem v Toskánsku je bezesporu Florencie, která je známá ve světě především díky galeriím, uměleckým sbírkám a muzeím. Bez nadsázky by se vlastně celé město dalo nazvat jakýmsi nejzachovalejším muzeem renesanční doby. Byla založena už v roce 59 př. n. l. s původním názvem Colonia Florentina – kvetoucí kolonie.

Toskánsko je samozřejmě i jedno velké gastronomické potěšení, o kterém se rozepíšeme do detailu později a vězte, že jste už alespoň jednou v životě ochutnali nějaký italský pokrm, který má kořeny právě v tomto regionu. S gastronomií jde ruku v ruce sláva toskánských vín. Věhlasné Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Montepulciano nebo supertoskánská vína. Všechna vína jsou tak prestižní a výjimečná, že jim věnujeme taktéž extra články. Všechna tato vína mají ale jedno společné – odrůdu Sangiovese (Sandžiovéze), která je nejvysazovanější modrou odrůdou v celé Itálii a vyrábí se z ní pevná červená vína s osobitým toskánským charakterem. Samotná odrůda má několik klonů jako například Prugnolo Gentile, ale o tom také později. Název odrůdy pochází z latinského Sangius Jovis – Jupiterova krev. Možná právě proto jsou vína z této odrůdy tolik božská.

Příště si rozebereme prestižní zónu Chianti Classico a vysvětlíme si rozdíly mezi jednotlivými víny i jejich ochranné prvky při rozpoznávání kvality.