CHIANTI CLASSICO

CHIANTI CLASSICO

 

Pahorkatina mezi Florencií a Sienou se přibližuje představě římských básníků o vznešeném životě na venkově jako žádný jiný kraj na zemi! Vítejte v území Gallo Nero neboli Černého kohouta ! Proč zrovna Gallo Nero? O tom a dalším se dočtete v tomto článku.

 

Propojení krajiny, architektury a zemědělství má v této oblasti prastarou a hlubokou tradici. Vily, již zmiňované cypřiše, olivovníky, révové keře, skály a lesy vytvářejí přírodní obrazy jako ze starověkého Říma nebo renesance. V této nadčasové scenérii se vinohrady derou vzhůru a zase klesají dolů do údolí. Když zvládnete večer zpomalit a nacházíte se na jedné z typicky cihlových vil v srdci regionu, tak zavřete oči a nechte se vtáhnout vůněmi čerstvého rozmarýnu, zvukem pilných polních cvrčků, kteří svými stehny hrají mnohdy symfonii svého života a představte si, jak to tady asi mohlo vypadat stovky let zpátky. Ujišťujeme vás, že úplně stejně, akorát s tím rozdílem, že po místních pahorkatinách putovala jedna setnina římských vojáků za druhou. A právě v této piktoreskní krajině spatřilo světlo světa jedno z nejslavnějších vín vůbec. Chianti Classico ! Náhoda? Nemyslíme si.

Původní zóna Chianti se stala v roce 1716 první vymezenou vinařskou oblastí v celém vinařském světě. Omezovala se na okolí vesnic Radda, Gaiole a Castellina. Toto historické území dnes označujeme jako srdce zóny Chianti – Chianti Classico. Ze šesti zbývajících podooblastí je nejosobitější Chianti Rufina východně od Florencie. Rodí se zde elegantní vína s pozoruhodnou schopností zrání. V některých sklepích se ukrývají poklady staré téměř 60 let. Další z předních vinařství se nachází v okolí vesnice San Gimignano, o které si napíšeme v jednom z dalších blogů. Chianti Colli Senesi v kopcích nad Sienou, nebo Chianti Colli Fiorentini v kopcích nad Florencií.

Nyní se to nejdůležitější odehrává primárně mezi městy Florencie a Siena. Kdy právě Chianti Classico je ve světě vína asi tak stejně notoricky známý název jako Champagne z Francie nebo Tokaji ze Slovensko/Maďarské hranice. Ačkoliv pokud chcete mít celosvětově uznávaný produkt, musíte mít i ochrannou známku a tím je pro Chianti Classico Černý kohout neboli Gallo Nero. Pověst nám vypráví, že šlo o to, jak určit hranice mezi městskými republikami Siena a Florencie. Obyvatelé se dohodli, že jakmile určený den ráno zakokrhá kohout, vyrazí od hradeb obou měst jezdci na koních a kde se setkají, tudy povede hranice. Sienští si vybrali pěkného bílého kohouta, kterého si vykrmili, až jim ztloustl a nebyl už pak vůbec ani pěkný, ani ničeho schopný. Florentští zvolili naopak kohouta černé barvy a ho drželi na přísné (redukční) dietě. Přišel tedy rozhodující den a jezdci byli připraveni. Stalo se ovšem to, že kohout (černé barvy) ve Florencii nemohl asi nějak dospat, nebo se už tak těšil na snídani, že začal kokrhat ještě před svítáním. Florentský jezdec tedy vyrazil podstatně dříve, než jezdec z města Siena. Oba dva se pak setkali u městečka Fonterutoli, ležící zhruba dvanáct kilometrů od Sieny. Tak se stalo, že téměř celá oblast, z níž pochází vína dnes zařazovaná do kategorie Chianti Classico, připadla pod správu Florencie.

Tolik legenda.

Proslulý baron Ricasoli (svého času též ministerský předseda Itálie) už v roce 1872 rozlišoval na svém zámku v Broliu mezi dvěma formami Chianti – jednoduchým, určeným pro rychlou spotřebu, a ctižádostivější variantou vhodnou pro delší ležení ve sklepě. Což byl už jakýsi předchůdce dnešních Chianti Classico annata, která se uvolňují do prodeje následující rok po sklizni a Chianti Classico riserva, kde je stanoveno minimum školení v dubových sudech na 24 měsíců. Od roku 2014 je zařazeno do kategorie Chianti Classico Gran selezione, což je naprostá špička ledovce v disciplíně Chianti Classico. Krom již povinných 80% odrůdy Sangiovese musí splňovat i další, mnohem přísnější kritéria jako například: všechny hrozny musí být sbírány ručně, musí proházet ruční selekcí a musí pocházet z vlastních vinic. Výsledné víno musí mít minimálně 13% alkoholu a musí být školeno v dubových sudech minimálně 30 měsíců.

V 70.-80.letech 20.stolení nastala revoluce k vínům Chianti Classico. Množství výrobců mělo jediný cíl, vyrábět mohutná velká červená vína s potenciálem k dalšímu zrání podobně jako ve Francouzském Bordeaux. Někteří z nich se orientovali právě na francouzské odrůdy Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot a zvyšovali jejich podíl v kupážích. Dostali se tak do rozporu s tradičním složením Chianti a vznikla nová kategorie supertoskánská vína. Což je další kategorie sama o sobě.