ZÓNA VALPOLICELLA

ZÓNA VALPOLICELLA 

Kopcovitá krajina obklopující Veronu se rozprostírá směrem na západ až k jezeru Lago di Garda. Charakterizují jí úrodné sopečné půdy, které podporují bujný růst a dotvářejí opojná, koncentrovaná vína, přímé potomky řeckých vín, se kterými rádi obchodovali Benátčané.

Valpolicella je nejznámější oblast červených vín ve vinařské oblasti Veneto na severovýchodu Itálie. Snadno pitelná přitažlivost běžně dostupného vína Valpolicella je spojena s prestiží silného a intenzivního protějšku Amarone della Valpolicella.
Výrobní oblast Valpolicella se rozrostla na konci 60.let minulého století, kdy jí byl udělen status DOC, což vedlo k dramatické houpačce kvality a kvantity, která trvala přibližně 40 let. Ceny vín dosáhly svého nejnižšího bodu v 70. a 80. letech 20. století, kdy se zvýšil zájem o Valpolicellu z chudších míst. To trvalo přibližně až do 90. let minulého století, a to díky náhlému vzrůstu zájmu o Amarone della Valpolicella.
Jednoduchá Valpolicella by měla disponovat příjemným třešňovým odstínem a chutí, živou kyselinkou, nasládlým aroma a jen stopou mandlové hořkosti. Je-li ovšem vyráběná ve velkém množství, dosáhne toho jen zřídka.
Protože standardní vína z oblasti tradičně inklinují k lehčímu konci spektra, místní vinaři používají různé techniky k dosažení větší hloubky a komplexnosti ve svých cuvee. Standardní Valpolicella je zcela odlišná od okresních vín Ripasso , Amarone („velké hořké“) a Recioto („malé ucho“).
Metody passito a ripasso byly tak úspěšné, že obě techniky nyní mají vyhrazené označení DOC nebo DOCG . U vína passito - Amarone nebo Recioto della Valpolicella DOCG - se hrozny suší týdny nebo dokonce měsíce před kvašením, během kterých se jejich přirozené cukry a chutě dostatečně koncentrují, aby vznikla hlubší a alkoholičtější vína.
Metoda Valpolicella Ripasso – udělený status DOC v roce 2007 – spočívá v „repasovaní“ (znovu fermentování) hroznů passito standardním vínem Valpolicella. To vytváří hlubší, charakterově zatížený výsledek.
Víno Valpolicella Superiore musí dosahovat objemu alkoholu 12 procent, ve srovnání s 11 procenty u standardního rosso. Superiore také musí před propuštěním zestárnout 12 měsíců.
Jsme poctěni, že i my můžeme přiložit do ohně a nabídnout vám tato exkluzivní vína z vinařství Pietro Zardini. Vinařství Pietro Zardini je výsledkem dlouhodobého vývoje, který má svůj prapůvod v 18. století, nedaleko kouzelné Verony, v oblasti Valpolicella. Právě tam se rozkládaly vinice místního vinaře Leonarda Zardiniho, známého pro své silné voly, kteří mu pomáhali jeho vinohrad obhospodařovávat. Jak šel čas, vinařství se dědilo z generace na generaci až do dnešního dne, kdy jej nedávno převzal předek původního zakladatele – Giampietro Zardini. Ten zasvětil svůj život pěstování místních odrůd a produkci založené na původních metodách, které vínu dodávají ten pravý charakter. Vinařství Pietro Zardini dostává spoustu ocenění z celého světa a je známé pro své Amarone, jedno z nejvznešenějších vín Itálie.

 mceclip0-2