ALTO ADIGE

 

iStock-1051100018

 

 

Alto Adige neboli Horní Adiže zabírá jižní cíp rakouského Tyrolska. Představuje nejsevernější a také jednu z nejdynamičtějších vinařských oblastí Itálie. Seriózní aspirace na kvalitu jsou uspokojovány čím dál více.

Ačkoliv se v tomto tavícím kotlíku kulturních a vinařských proudů mluví spíše německy než italsky, setkáte se zde spíše s odrůdami francouzskými než německými ( i když je dohánějí ). Vinice dávají jadrná, ovocitá a odrůdová bílá vína, na nichž stojí novodobé renomé jihotyrolského vinohradnictví. V teplejších lokalitách přicházejí na svět také seriózní červená vína. Většina vín se prodává pod všeobecným označením DOC Alto Adige ( Südtirol ) s připojeným názvem odrůdy.
Vinice jsou soustředěny na terasách a dolních svazích podél řeky Adige a nacházejí se v nadmořské výšce od 200m do bezmála 1000m. Jako ideální se ovšem ukázal pás v rozmezí 350 a 500m n.m., kde hrozí jen minimální riziko mrazu a hrozny dozrávají do optimální zralosti.
Výše položené vinice s často strmými terasovitými svahy, které se táhnou zejména směrem k Bolzanu se hodí zejména pro Ryzlink Rýnský ( Riesling ), Sylvánské zelené ( Sylvaner ), Kerner a různé veltlíny.
O něco níž se pěstují odrůdy Chardonnay, Rulandské bílé a šedé ( Pinot bianco a grigio ), které poskytují ovocná a živá vína. Sauvignon blanc je vysoce ceněný okolo obce Terlano. Tramín červený ( Gewürztraminer ) je zjevně spjatý s vinařskou obcí Termeno ( Tramin ), vzdálenou necelých 20km jižně od Bolzana, odkud údajně také pochází.
Tahounem mezi modrými odůdami je Schiava neboli Vernatsch, která dává světlá, měkká a jednoduchá vína. Mnohem serióznější vína vznikají z místní odrůdy Lagrein, dříve pěstované v okolí Bolzana. Slušných úspěchů dosahují rovněž modré odrůdy dovezené v 19. století – Pinot noir, Merlot a Cabernet. Všechny zmíněné modré odrůdy postupně vytlačují původní Schiavu v nejteplejších stanovištích. Prospívají jim dopolední brízy vanoucí směrem od Gardského jezera a chladné noci. Vinohradníci zde musí však své pozemky zpravidla zavlažovat.
Vysoké renomé mají mezi výrobci v Alto Adige místní vinohradnická družstva, jimž se říká cantine. Ta nejlepší mohou konkurovat některým známějším nezávislým vinařům.
V naší nabídce naleznete vinařství Kornell, které se nachází na ideálním místě pro pěstování vinné révy. V severoitalských Dolomitech se totiž alpské podnebí setkává se středomořskými vlivy, a to přináší jedinečné podmínky. Teplý jižní vítr (nazývaný Ora) se mísí se suchým větrem ze severu a zároveň s voňavými jehličnany. Mohutné kopce hor, s prudce stoupajícími vinicemi, zachycují během dne slunce a v noci zaručují chladné teploty. To je dokonalé přírodní prostředí a základ pro zrození lahodných vín.
Místní vinař Florian Brigl a jeho mladý tým formuje ve vinařství Kornell vášeň pro řemeslo a dokonalou souhru dovedností. Výsledek je působivý! Výjimečná vína se středomořským nádechem, jedinečným kouzlem a zemským charakterem. Taková, která vás při jejich konzumací zavedou na výlet až do Jižního Tyrolska.